Moskee El -Fath

Indrukwekkend met haar koepel, kroonjuweel lampen en ruim 19 meter hoge toren, siert de El-Fath moskee de gemeente Alphen aan den Rijn. Gebouwd in de jaren 90, wenste de moslim gemeenschap een moskee te bouwen die mooi en praktisch zou zijn. Of dit is gelukt, is aan de bezoekers om te beoordelen. Neem dus vooral een kijkje en beslis of jij de moskee indrukwekkend vindt.

Geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouw van ons land. Om de lonen laag te houden, haalde de overheid de eerste gastarbeiders. De economie trok verder aan en er ontstond een tekort aan zwaar en ongeschoolde werk. Bedrijven halen de arbeiders rond de Middellandse Zee om het werk gedaan te krijgen dat Nederlanders niet willen doen. Echte, officiële gastarbeiders kwamen vanaf 1961. In dat jaar sloot de Nederlandse overheid het eerste arbeidsverdrag met Spanje. In 1964 volgde een arbeidscontract met Turkije en in 1969 een met Marokko. In het eerste jaar mochten de Nederlanders in Marokko ook vrouwen werven, die in Nederland bijvoorbeeld als naaister of schoonmaakster gingen werken.  De gastarbeiders worden ondergebracht in barakken en (bedrijf of particliere) pensions .

Hun hulp was meer dan welkom, maar de gastarbeiders werden in de eerste plaats gezien als gasten. Ze zouden korte tijd blijven, hard werken en als ze genoeg gespaard hadden weer naar huis gaan. Daarom werd van hen niet verwacht – laat staan geëist – dat ze zouden integreren, de taal zouden leren of Nederlandse vrienden zouden maken.  De werkgevers moesten voor onderdak zorgen, wat ertoe leidde dat de meeste gastarbeiders van de Nederlanders afgezonderd bleven. Zo kregen ze ook niet de kans zich een plaatsje in de Nederlandse samenleving toe te eigenen. De gastarbeiders moesten vaak in relatief slechte omstandigheden leven.

De moskee – ontmoetingsplaats

Onder de gastarbeiders waren veel moslims uit landen als Marokko en Turkije. Deze moslims hadden de behoeften aan een ontmoetingsplaats om in contact te komen met andere gastarbeiders en waar zij gezamenlijk hun gebeden kunnen verrichtten. Zij waren genoodzaakt om bijvoorbeeld omgebouwde garages als gebedshuizen te gebruiken. Zo ook in Alphen aan den Rijn, bouwden de ‘eerste’ Marokkaanse moslims eind jaren ‘70 de garage aan de Prins Hendrikstraat om tot een gebedshuis / recreatieruimte. Een paar jaar later verhuisde men naar de garage aan de Van Eeghenstraat.

Archtectonisch juweeltje

Het duurde echter nog tot de jaren ’90 voordat er een echte moskee werd gebouwd.  Als gevolg van gezinsherenigingen werd het bidden en recreeren in kleine kamertjes problematisch te worden en zo besloten een kleine groep mannen van Marokkaanse afkomst om het initiatief te nemen om een echte moskee te bouwen. Er werd een gemeentesubsidie aangevraagd, helaas zonder resultaat want de overheid stelde geen beschikbaar voor het bouwen van moskeeën. De initiatief nemers gingen niet bij de pakken neerzitten en besloten de bouw van de moskee zelf te bekostigen, dit deden zij door het collecteren van geld, leningen afsluiten en verkrijgen van giften. In 1995 begon de bouw van de moskee aan de Sportlaan, rekening houdend  met de toekomst had men besloten om een grote moskee te bouwen. En eindelijk was het dan zover, in 1999 werd verhuisde men van de Van Eeghenstraat naar de Sportlaan.

Met dank aan de 1e generatie Alphense Marokkaanse moslims zijn wij een bouwkundig ‘sieraad’ rijker!

.