Speaker IMAM

Deze week vieren moslims over de hele wereld Eid al-Adha, dit is één van de twee belangrijkste feesten binnen de Islam. Waar gaat het feest over?

WAT WORDT ER GEVIERD TIJDENS EID AL-ADHA?

Tijdens Eid al-Adha, of het “Offerfeest” zoals we het in het Nederlands zeggen, wordt gevierd dat Allah (God) verscheen in een droom van Abraham en hem vroeg zijn zoon  te offeren om op die manier zijn toewijding aan God te demonstreren.henna

 

AARTSVADER ABRAHAM

Het verhaal, dat zowel in de joodse Thora, het christelijke Oude Testament en in de Koran voorkomt, is bedoeld om aan te tonen hoe toegewijd Abraham was naar zijn God dat hij zelfs bereid was om zijn zoon te offeren.

De duivel probeerde diverse malen Abraham van zijn voornemen af te houden, maar Abraham luisterde er niet naar en stond op het punt zijn zoon te offeren aan God. Tot deze hem stopte en hem een lam gaf om in plaats van zijn zoon te doden.

Abraham wordt beschouwt als de aartsvader van deze drie monotheïstische stromingen. In de Islam wordt hij Ibrahim genoemd.

SAMEN DELEN

Op deze feestdag kleedt men zich netjes aan en gaat men naar de moskee om samen te bidden. Later komt men bij elkaar om samen te eten. Samenzijn en delen is een belangrijk onderdeel van dit feest. Tijdens Eid al-Adha is het gebruikelijk dat elke Islamitische familie een schaap slacht in nagedachtenis aan het offer van Ibrahim. Het schapenvlees wordt onderling verdeeld en een deel moet volgens de officiële regels aan de armen worden gegeven.

Eid al-Fitr

HET GROTE FEEST

Eid al-Adha wordt binnen de Islam het “grote feest” genoemd en moet je niet verwarren met het andere belangrijke Islamitische feest Eid al-Fitr. Eid- al-Fitr is het feest van het breken van het vasten, dat aan het einde van de heilige maand van de Ramadan wordt gevierd. Binnen de Islam noemt men dit feest het “kleine feest”. In het Nederlands zeggen we meestal Suikerfeest.

Eid al Adha wordt jaarlijks gevierd 70 dagen na de Ramadan. Volgens de Islamitische kalender is dat op de tiende dag van de maand Hadj.

Eid Mubarak. We wensen iedereen die vandaag offerfeest viert, een hele fijne dag toe!